• 22710 80750
  • Αερ. Ροδακινάκη 37, Χίος
  • pyrinikichiou@gmail.com

Ανίχνευση βιταμινών/φαρμάκων

Η σωστη διατροφη, συμπεριλαμβανομενης της επαρκους προσληψης βιταμινης Β12, σιδηρου, φυλλικου οξεος ειναι σημαντικες για την υγιη αναπτυξη και την αμυνα του οργανισμου, ιδιαιτερα στα παιδια.

Η ανιχνευση βιταμινων  που εχουν αμεση σχεση με την αιμοποιηση, οπως ειναι η βιταμινη Β12 και το φυλλικο οξυ. Σε ατομα που κανουν εξαντλητικες διαιτες η σε χορτοφαγα ατομα, τα επιπεδα αυτα τεινουν να ελαττωθουν με αποτελεσμα να εκδηλωνεται μεγαλοβλαστικη αναιμια.

Επισης εξεταζονται τα επιπεδα φερριτινης του οργανισμου, που ειναι δεικτης της αποθηκευτικης ικανοτητας σε σιδηρο, η ενδεια του οποιου προκαλει σιδηροπενικη αναιμια. Τα επιπεδα φερριτινης πρεπει παντα να ελεγχονται τακτικα σε γυναικες που εχουν μεγαλες απωλειες αιματος με την περιοδο, διοτι σ’αυτην την περιπτωση, ακομα και εαν υπαρχει σωστη διατροφη, οι ποσοτητες του απορροφουμενου σιδηρου απο την προσλαμβανομενη τροφη δεν μπορουν να υπερκερασουν τις αυξημενες απωλειες του οργανισμου.

Προκειμενου να εκτιμηθει η συνηθως ασυμπτωματικη σιδηροπενια στα παιδια, οι γονεις μπορουν να διενεργησουν εναν απλο προληπτικο ελεγχο, και ετσι να αποφευχθει η αρνητικη επιδραση της ανεπαρκειας σιδηρου στον αναπτυσσομενο εγκεφαλο του παιδιου,  με αμεσες και μακροπροθεσμες επιπτωσεις στη μαθηση και την αναπτυξη του.