• 22710 80750
  • Αερ. Ροδακινάκη 37, Χίος
  • pyrinikichiou@gmail.com

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Οι διαταραχες εμμηνου ρησεως ειναι συχνες και μπορει να οφειλονται σε δυσλειτουργια του θυρεοειδους, στην υπαρξη πολυκυστικων ωοθηκων η ευμεγεθων κυστεων. Μπορει να προκαλουν εντονο πονο πριν η/και κατα την διαρκεια της της εμμηνου ρυσεως, μπορει να σχετιζονται με αλλες παθησεις. Ο ορμονικος ελεγχος στην Πυρηνικη Χιου, διερευνα με τη ληψη αιματος, πολλα απο τα αιτια που σχετιζονται με αυτες τις διαταραχες.

Κατα την εφηβεια εαν υπαρχει καθυστερηση στην εναρξη της εμμηνου ρυσεως , αλλες διαταραχες, υπερτριχωση η ακμη, διενεργειται πληρης ορμονολογικος ελεγχος ωστε να αποκλειστει η υπαρξη πολυκυστικων ωοθηκων η ακομη σπανιοτερα, η συγγενης υπερπλασια επινεφριδιων. Ο ελεγχος γινεται με τη μετρηση των επιπεδων της 17ΟΗPG.

Εαν υπαρχει καθυστερηση εμμηνου ρυσεως πριν απο τον ορμονολογικο ελεγχο θα πρεπει να αποκλειστει η πιθανοτητα κυησης με τη διενεργεια του σχετικου τεστ (β-HCG).

Εαν η καθυστερηση δεν οφειλεται σε κυηση, σε συνεργασια με τον γυναικολογο μπορει να διενεργηθει περαιτερω ορμονικος ελεγχος (FSH, LH, PRL, E2) καθως μετρηση επιπεδων των ανδρογονων. Συμπληρωματικα πολλες φορες ειναι απαραιτητο να εξετασθει και η θυρεοειδικη λειτουργια, διοτι διαταραχες στην εμμηνο ρυση μπορουν να οφειλονται σε δυσλειτουργια του θυρεοειδους. Οταν τιθεται η υποψια ανεπαρκους ωορρηξιας, εξεταζεται η προγεστερονη (Prog).

Σε περιπτωσεις δυσμηνορροιας που μπορει να συνδυαζεται η οχι με διαταραχες στην γονιμοτητα, ζητειται η μετρηση του δεικτη CA 125 για πιθανη διαγνωση της ενδομητριωσης.

Η υπαρξη ευμεγεθων κυστεων στις ωοθηκες απαιτει διερευνηση του CA 125. Επι αυξημενη τιμη του δεικτη θα πρεπει να διερευνηθει η υπαρξη φλεγμονωδους εστιας ενδομητριωσης στην κυστη.