• 22710 80750
  • Αερ. Ροδακινάκη 37, Χίος
  • pyrinikichiou@gmail.com

Εξετάσεις covid-19/ιοί/αντισώματα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ COVID-19

Η Πυρηνικη Ιατρικη Χιου διενεργει πιστοποιημενες εξετασεις για μοριακο τεστ ανιχνευσης του κορωνοϊου, υπο συνθηκες πληρους ασφαλειας, τοσο για τους εξεταζομενους οσο και για το προσωπικο της. Εφαρμοζει τα ειδικα πρωτοκολλα του ΕΟΔΥ και του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας.

Εκτος απο την ανιχνευση του COVID-19 στο Ιολογικο Εργαστηριο διενεργουνται εξετασεις και για ολους τους αλλους ιους (γριπης, ηπατιτιδες, ερπητες κ.α).

Εξετασεις ελεγχου

Ταχειας ανιχνευσης αντιγονου (RAPID test) για τον ιο Sars-CoV-2. Ο εξεταζομενος λαμβανει αμεση απαντηση, με αποτελεσματα περιπου σε 20 λεπτα.

Μοριακη μεθοδος αναλυσης (PCR test). Ο εξεταζομενος λαμβανει αμεση απαντηση, με αποτελεσματα περιπου σε μια μερα.

Ελεγχος αντισωματων

Ο ελεγχος αντισωματων αφορα σε ατομα που εχουν εμβολιαστει η εχουν νοσησει. Ανιχνευει στον ορο του αιματος τα ειδικα για τον ιο αντισωματα που παραγει ο ανθρωπινος οργανισμος και ειναι τριων ειδων: IgA, IgG και ΙgM.

Τα αντισωματα IgM ειναι αυτα που παρεχουν την αμυνα πρωτης γραμμης κατα τη διαρκεια των ιογενων λοιμωξεων. Τα αντισωματα IgA εναντι SARS-CoV-2 χρησιμοποιουνται ως δεικτης «πρωτης ανοσολογικης αποκρισης» και υποδεικνυουν προσφατη λοιμωξη. Τα αντισωματα IgG αποτελουν την προσαρμοσμενη και εξαιρετικης ειδικοτητας προς τον ιο αντιδραση του ανοσοποιητικου. Ειναι πολυ σημαντικα για την αναπτυξη μακροχρονιας ανοσιας του οργανισμου κατα του νεου ιου.

Η ειδικη εξεταση που πραγματοποιειται στην Πυρηνικη Χιου, δεν ανιχνευει απλως τα IGG αντισωματα, αλλα προσδιοριζει και την ποσοτητα αυτων των αντισωματων κατα τη δεδομενη στιγμη.

Η εξεταση γινεται με απλη αιμοληψια η οποια δεν απαιτει ιδιαιτερη προετοιμασια και διαρκει 10 λεπτα. Δεν χρειαζεται να ειστε νηστικος/η.

Συχνες ερωτησεις

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και πώς θα τα παραλάβω;
Τα αποτελέσματα του ελέγχου των IgM και IgG θα σας αποσταλούν με email την επόμενη ημέρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα των IgA δίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Το Ταμείο μου καλύπτει το κόστος;
Επί του παρόντος η εξέταση δεν καλύπτεται από δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς.
Αν έχω επιβεβαιωμένα (με τεστ) περάσει τη νόσο, καλύπτομαι από το Ταμείο μου για την εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων;
Αυτή τη στιγμή τα Ταμεία δεν καλύπτουν τις εξετάσεις COVID-19, ούτε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Για την εξέταση αντισωμάτων ρέπει να είμαι επιβεβαιωμένο κρούσμα για να την κάνω;
Όχι, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα για να κάνετε την εξέταση αντισωμάτων.
Μπορώ να κάνω την εξέταση αν έχω συμπτώματα;
Μπορείτε να κάνετε την εξέταση αν έχετε συμπτώματα, όμως η προτεινόμενη από τους υπεύθυνους φορείς εξέταση στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος είναι η μοριακή εξέταση με δείγμα από το ρινοφάρυγγα. Μια εξέταση αντισωμάτων είναι πολύ πιθανό να είναι αρνητική στην αρχική φάση της λοίμωξης και σε καμία περίπτωση δεν σας εξασφαλίζει.
Πόσο καιρό μετά την ανάρρωση μπορώ να κάνω τεστ αντισωμάτων;
Τεστ αντισωμάτων μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μετά το πέρας της ανάρρωσης, σύμφωνα με το πλάνο παρακολούθησης από τον γιατρό σας.
Είχα κάποια συμπτώματα πριν 1-2 μήνες και δεν εξετάστηκα για COVID-19. Θα δείξει το τεστ αντισωμάτων αν είχα νοσήσει ή όχι;
Αν νοσήσατε από COVID-19 το προηγούμενο διάστημα των 1-2 μηνών, είναι πολύ πιθανό να έχετε θετικό έλεγχο αντισωμάτων. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν γνωρίζουμε ακριβώς κατά πόσο σε άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 παραμένει θετικό το κάθε αντίσωμα και εάν αυτά προσφέρουν πλήρη ανοσία.
Τι μου δείχνει η εξέταση IgG;
Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής εξειδίκευσης προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Μπορούν να είναι ανιχνεύσιμα από την 8η ημέρα της λοίμωξης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα ή αν είναι προστατευτικά για μια νέα μόλυνση από τον ιό. Ασθενείς που ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων λίγους μήνες μετά την λοίμωξη είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων ή ήταν οροαρνητικοί (μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων).
Τι μου δείχνει η εξέταση IgM;
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων, πριν την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσιακής μνήμης από τα αντισώματα IgG. Είναι ανιχνεύσιμα μετά από 3-6 μέρες από την έναρξη μιας λοίμωξης SARS. Η ανάλυση των IgM έχει ευαισθησία 91,21% και εξειδίκευση 97,33%.
Τι μου δείχνει η εξέταση IgA;
Τα αντισώματα IgA έναντι της COVID-19 δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό. Αν η εξέταση πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών από την έναρξη της λοίμωξης, η ευαισθησία της είναι 50% και η εξειδίκευση είναι 92.5%. Μετά τις 10 ημέρες η ευαισθησία είναι 100% και η εξειδίκευση πάλι 92.5%. Ο συνδυασμός IgA+IgG εμφανίζει ευαισθησία 66.7% στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και 100% μετά τη δέκατη μέρα.
Ποια τεστ να κάνω; Πότε πρέπει να ελέγξω IgG και πότε IgM ή IgA; Αρκεί να κάνω ένα ή δύο από αυτά ή πρέπει να τα κάνω όλα;
Η επιλογή του τεστ ή των τεστ που θα πραγματοποιήσετε πρέπει να είναι απόφαση του γιατρού σας.
Δεν είχα συμπτώματα αλλά το τεστ αντισωμάτων βγήκε θετικό. Τώρα πρέπει να ελεγχθεί και η οικογένειά μου;
Το τεστ αντισωμάτων δείχνει ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό και νοσήσατε υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Τα αντισώματα, σε αυτή τη φάση, δε μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε συνέβη αυτό, όποιος τύπος αντισωμάτων και αν θετικοποιήθηκε. Επομένως, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας θα πρέπει να κάνουν το μοριακό τεστ ανίχνευσης και ταυτόχρονα τον πλήρη έλεγχο των αντισωμάτων, παραμένοντας ταυτόχρονα σε περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Πόσο αξιόπιστη είναι η εξέταση αντισωμάτων;
Τα τεστ εμφανίζουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και εξειδίκευση (ειδικότητα), άνω του 90%, έναντι θετικών δειγμάτων ελέγχου. Ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων (IgM και IgG) έχει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανίχνευση της λοίμωξης, με ευαισθησία 95,6% και εξειδίκευση 96,0%. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι ακριβώς σημαίνει η παραγωγή των αντισωμάτων κατά του ιού για μακροχρόνια συμπεριφορά της λοίμωξης, τη μεταδοτικότητά του ιού, την κάθαρσή του ή την προστατευτική ικανότητα των αντισωμάτων, ώστε να αποκλείεται η επαναμόλυνση του ασθενούς.