• 22710 80750
  • Αερ. Ροδακινάκη 37, Χίος
  • pyrinikichiou@gmail.com

Έλεγχος εγκυμοσύνης

Η εργαστηριακη διερευνηση κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης γινεται με τη ληψη αιματος για ορμονολογικες εξετασεις Β-χοριακης γονιαδοτροπινης (β-HCG).

Η β-HCG ειναι η ειδικη ορμονη που παραγεται κατα την εγκυμοσυνη και ειναι η ουσια που θετικοποιει το τεστ κυησεως των ουρων. Η πιο ευαισθητη και καταλληλη μεθοδος ανιχνευσης και ειναι η μετρηση της στο αιμα. Η απαντηση δεν δινεται μονο ως θετικο / αρνητικο αλλα και σε αριθμο μοναδων, ωστε να επιτραπει η παρακολουθηση της εγκυμοσυνης αναλογα με την ηλικια κυησεως.

Ενας φυσιολογικος ρυθμος αναπτυξης εμβρυου δινει διπλασιασμο των μοναδων ανα 2-3 ημερες για τις πρωτες 2-3 εβδομαδες της κυησης. Οποιαδηποτε αποκλιση απο αυτο τον ρυθμο, πρεπει να διερευνηθει και να παρακολουθηθει με ιδιαιτερη προσοχη. Σε περιπτωση αιμορραγιας η εντονης οσφυαλγιας κατα τη διαρκεια των πρωτων εβδομαδων της εγκυμοσυνης, εξεταζονται τα επιπεδα της β-HCG ωστε να διερευνηθει η πιθανοτητα υπαρξης επαπειλουμενης αποβολης του εμβρυου.

Η προγεστερονη μετριεται για να διαπιστωθει εαν τα επιπεδα της ειναι ικανα να στηριξουν την εγκυμοσυνη. Η ορμονη αυτη ειναι ακρως απαραιτητη για την ομαλη εξελιξη της εγκυμοσυνης ειδικα στο πρωτο τριμηνο. Η ανεπαρκεια της δημιουργει κινδυνο αιμορραγιων, αποβολων, και αλλων επιπλοκων. Σε περιπτωση χαμηλων επιπεδων ακολουθειται θεραπεια υποκαταστασης.

Στο τριτο τριμηνο της εγκυμοσυνης, μπορουν να μετρηθουν τα επιπεδα δυο ορμονων στο αιμα της εγκυου, της ελευθερης οιστριολης και του πλακουντιακου γαλακτογονου, που μπορουν να δωσουν ενδεικτικα πληροφοριες για την υπαρξη η οχι ενδομητριου στρες του εμβρυου και την ωριμοτητα του πλακουντα, αντιστοιχα.