• 22710 80750
  • Αερ. Ροδακινάκη 37, Χίος
  • pyrinikichiou@gmail.com

Οστικές μεταστάσεις

Η επιλογή της θεραπείας του πόνου από οστικές μεταστάσεις εξαρτάται από την έκτασή τους. Για τη διάχυτη οστική μεταστατική νόσο, η Ραδιοϊσοτοπική Συστηματική Θεραπεία (ΡΣΘ) αποτελει εξαιρετικη θεραπεια μετα απο ορθή επιλογή των ασθενών.

Στην Πυρηνικη Χιου, οι Πυρηνικοι Ιατροι μας διαθετουν κλινικη εμπειρια στην εφαρμογη αντιστοιχων θεραπειων με επιτυχια.

Ένδειξη για ραδιοϊσοτοπική θεραπεία του πόνου από οστικές μεταστάσεις αποτελεί η ύπαρξη οστικού πόνου που οφείλεται σε πολλαπλές οστικές μεταστάσεις που συνοδεύονται από οστεοβλαστικού τύπου ευρήματα στο σπινθηρογράφημα οστών με Tc99m‐MDP. Ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, του μαστού και σε μικρότερο ποσοστό με καρκίνο του πνεύμονα, συνήθως πληρούν τα αρχικά κριτήρια επιλογής σε συνδυασμο με το σπινθηρογράφημα οστών με Tc99m‐MDP. Αυτο θα δειξει τον οστεο‐βλαστικο χαρακτήρα των οστικών μεταστάσεων, όσο και την χαρτογράφηση των μεταστατικών εστιών του ασθενούς, ούτως ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον οι εστίες του πόνου συμπίπτουν με την κατανομή των οστικών μεταστάσεων.

Τα χορηγούμενα ενδοφλεβίως ραδιοφαρμακα, έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, γιατί το καθένα από αυτά έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά της εκπεμπόμενης ενέργειας (β ακτινοβολία, ηλεκτρόνια εσωτερικής μετατροπής, ηλεκτρόνια Auger) και διαφορετικό μηχανισμό πρόσληψης από τον οστίτη ιστό. Ανάλογα διαφέρουν τόσο η αποτελεσματικότητά τους όσο και οι παρενέργειές τους.

Η συστηματική ραδιοϊσοτοπική θεραπεία (ΡΣΘ) του πόνου είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου από οστεοβλαστικού και μικτού τύπου (οστεοβλαστικές και οστεολυτικές) πολλαπλές οστικές μεταστάσεις.