Στην Πυρηνικη Ιατρικη Χιου, διενεργουνται εξειδικευμενες εξετασεις για τη μελετη της αιματωσης της καρδιας (μυοκαρδιου). Προκειται για μια ελαχιστα επεμβατικη πραξη που χρησιμοποιει μικρες ποσοτητες ραδιενεργων υλικων χορηγουμενων μεσω μιας φλεβας του χεριου, για να δημιουργηθουν εικονες της καρδιας.
Οι διενεργουμενες εξετασεις ειναι:
Με το σπινθηρογραφημα του μυοκαρδιου με γ-camera ελεγχεται η οξυγονωση του μυοκαρδιου και κατα συνεπεια την αιματωση του. Η εξεταση γινεται σε δυο σταδια:
Προηγειται δοκιμασια κοπωσεως με τη χρηση κυλιομενου ταπητα και σε περιπτωση που αυτο δεν ειναι δυνατον, με χορηγηση φαρμακευτικων ουσιων που υποκαθιστουν την δοκιμασια κοπωσεως. Μετα την δοκιμασια κοπωσεως στον εξεταζομενο χορηγειται ενδοφλεβιως φαρμακευτικη ουσια η οποια και δεσμευεται απο τα μυοκαρδιακα κυτταρα που οξυγονωνονται καλως. Εν συνεχεια γινεται απεικονιστικη μελετη με την γ-camera. Ακολουθει διαλειμμα, προκειμενου να αποκατασταθει η αιματωση – οξυγονωση του μυοκαρδιου. Τελος ο ασθενης επανερχεται για την δευτερη μελετη οξυγονωσης – αιματωσης.
Με την εξεταση προκυπτουν στοιχεια για:
Ραδιοϊσοτοπικη κοιλιογραφια
Με την Ραδιοϊσοτοπικη κοιλιογραφια σε ηρεμια, ελεγχουμε την λειτουργικοτητα – αντλητικη ικανοτητα της καρδιας. Ελεγχουμε το κλασμα εξωθησεως το οποιο αντιστοιχει στο ποσοστο του αιματος που εξωθειται κατα τη συσπαση της καρδιας σε ποσοστο σε σχεση με το συνολο που περιεχεται στην φαση πληρωσεως της διαστολης.
Μπορουμε να ελεγχουμε χωριστα την αντλητικη ικανοτητα της αριστερας η δεξιας κοιλιας.
Για την εξεταση δεν χρειαζεται ειδικη προετοιμασια.